De ce e importantă intimitatea în cuplu
În general, recomandările terapeuților surprind importanța intimității emoționale în cuplu în vederea menținerii unei relații sănătoase. Majoritatea acestor recomandări converg în jurul ideii conform căreia comunicarea este soluția. Însă, din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple. Nu e îndeajuns să repetăm aceleași replici din nou și din nou, fie ele « corecte », ci e necesar să ascultam activ pentru a crea intimitate în relația în care ne aflăm.
Ce e intimitatea emoțională într-un cuplu?
Vorbim de intimitate emoțională în cuplu atunci când între noi și partener există înțelegere în profunzime, exprimată cu dragoste. În timp ce anumitor persoane o astfel de atitudine în cuplu le este naturală, în cazul altora ea nu vine de la sine – totuși, ea poate fi învățată. De multe ori, atât în cupluri, cât și în celelalte relații sociale pe care le formăm, asistăm la un monolog în grup – fiecare ascultă nu cu scopul de a înțelege, ci pentru a-și exprima propria poziție și propriul punct de vedere. Atunci când aspirăm la intimitate în adevăratul sens al cuvântului, o astfel de situație e una de evitat. Atunci când ne aflăm într-o relație de cuplu, ne dorim mai degrabă să fim înțeleși și să înțelegem la rândul nostru persoana iubită.
Cum ne putem apropia mai mult de persoana iubită?
Într-adevăr, cei care recomandă comunicarea ca soluție în întărirea relațiilor de cuplu, au dreptatea lor. Pentru a ne conecta cu persoana de lângă și a cultiva intimitatea, comunicarea reprezintă un prim pas – putem programa discuții cu partenerul, atunci când în vâltoarea cotidiană simțim că ne pierdem sau când pur și simplu vrem să ne apropiem mai mult.
Putem transforma conversația în artă, învățând să vorbim despre propriile emoții. Este un demers dificil, pentru mulți dintre noi, atunci când nu înțelegem exact ce se petrece tocmai înăuntrul nostru. Uneori, a verbaliza modul în care ne simțim e aproape imposibil. Ce putem face în astfel de situații este să comunicăm partenerului aceste dificultăți în a exprima modul în care ne simțim. Realizând acest pas, ne vom asigura că tăcerea noastră, atunci când apare, nu e interpretată ca lipsa interesului în relație sau evitarea subiectelor problematice. Creștem șansele ca ea să fie percepută așa cum și este, de fapt: inabilitatea de a exprima în cuvinte ceea ce simțim.
Pentru a stimula conversația, putem totodată adresa întrebări deschise partenerului, evitând întrebările dihotomice, cu răspunsuri de tip da sau nu. Acestea din urmă inhibă conversația și șansa de a crește intimitatea în cuplu. De exemplu, putem înlocui întrebările de genul « Ești bine ? » cu întrebări mai complexe cum ar fi « Cum te simți astăzi ? Ce mai e nou ? ». Astfel de întrebări invită la o aprofundare mai în profunzime a subiectului, conectându-ne cu persoana iubită.
Într-o conversație, putem de asemenea să ne concentrăm pe adresarea unor întrebări clarificatoare, pentru a cunoaște în ansamblu situația relatată de partener. Astfel, vom înțelege mai bine ceea ce se petrece în lumea sa interioară și ne vom arăta totodată interesul.
Poate cel mai important aspect al comunicării eficiente în vederea apropierii partenerilor este exprimarea compasiunii și empatiei. Dorim să ne simțim de aceeași parte a baricadei cu partenerul atunci când ne confruntăm cu o situație problematică. De ce nu i-am oferi acestuia același lucru? Să fim umărul pe care acesta poate plânge, validându-i emoțiile și evitând să fim vocea rațiunii. Nu întotdeauna partenerul are nevoie de soluții. Cel mai adesea, are nevoie să se simtă ascultat, înțeles și sprijinit. Oricât de absurdă sau trivială ni s-ar părea situația relatată, să-i arătăm că suntem o echipă, că putem fi acolo pentru el și că-i înțelegem durerea.
Însă nu doar conversația și ascultarea activă, empatică, stau la baza intimității emoționale. Intimitatea emoțională se creează prin și creează la rândul ei o viață sexuală satisfăcătoare pentru ambii parteneri. Altfel spus, dacă ne simțim conectați cu partenerul, cel mai probabil vom avea și o viață sexuală împlinită. Totodată, o viață sexuală împlinită ne va ajuta la rândul ei să ne simțim și mai apropiați. Pentru majoritatea cuplurilor însă, a discuta deschis despre aceste aspecte este un subiect tabu. O posibilă explicație este faptul că, de multe ori, a construi o relație și a avea o viață sexuală satisfăcătoare sunt aspecte tratate separat când, de fapt, ele sunt fațete ale aceluiași constuct: intimitatea emoțională. Așadar, pentru a ne conecta cu adevărat cu partenerul, este necesar să abordam și acest subiect. Putem face asta discutând despre ceea ce ne place amândurora și ținând cont de ceea ce aflăm despre partener. De asemenea, putem învăța să inițiem sexul și să-l refuzăm. În final, putem găsi metode pentru a-l face mai interesant, mereu și mereu, precum și modalități (noi) prin care să ne conectam mai mult.
De ce e importantă intimitatea emoțională în cuplu ?
Intimitatea emoțională se creează prin înțelegere și empatie. Ea presupune formarea unei echipe cu partenerul și are în vedere și aspecte ce țin de armonizarea vieții sexuale. Pașii pe care îi putem face pentru a o atinge presupun atât conectarea la nivel verbal, cât și conectarea la nivel fizic. Viziunea legată de ceea ce presupune intimitatea emoțională ar putea fi diferită în funcție de gen : dacă, de obicei, bărbaților le este mai ușor să se conecteze emoțional fizic, femeile preferă mai degrabă o apropiere în plan verbal, pentru ca, în cele din urmă, aceasta să evolueze înspre planul fizic. Ambele sunt însă importante și ambele contribuie la formarea intimității emoționale în cuplu. A nu fi cu adevărat conectați ne predispune la riscul angajării într-o relație cu termen de valabilitate și, până la urmă, cine-și dorește asta ?
Articol a fost publicat și în versiunea online a Revistei Psychologies Ce rol joacă intimitatea emoțională în cuplu, fiind redactat și editat de Lia Oltean:
2 Comments
Add Comment