Trădarea în cuplu
La baza fiecărei relaţii pe care o formăm se află încrederea şi prietenia. Ce ne facem atunci când unul dintre parteneri (sau ambii!) şi-au pierdut încrederea în uniunea formată?
Când vorbim despre trădare în cuplu nu ne referim doar la infidelitatea unuia sau ambilor parteneri, ci şi la alte acţiuni sau comportamente care pot duce în timp la pierderea încrederii şi zdruncinarea tuturor credinţelor şi aşteptărilor în relaţie. Vom reveni asupra acestui aspect mai târziu, focalizându-ne pentru început asupra infidelităţii, aşa cum este ea cunoscută şi percepută în sens comun.
Infidelitatea în cuplu
Contrar credinţei conform căreia un cuplu se destramă în urma unui act de infidelitate, actul în sine nu este cel care cauzează ruptura. În anumite instanțe, el ar putea fi un simptom al unei relaţii în care lucrurile nu mai merg aşa cum persoanele implicate şi le doresc. Este de la sine înţeles în acest caz că primul impuls este acela de a judeca persoana care a călcat strâmb. Dacă, în schimb, ne dorim să salvăm relaţia, merită să ne întrebăm care au fost factorii care au contribuit la producerea rupturii. Altfel spus, merită să investigăm care au fost cauzele care au contribuit. De ce? Fiindcă acolo se află răspunsurile noastre. Acest demers poate fi unul dureros pentru ambii partneri. De aceea, mulți recomandă să nu mai dezgropăm morţii. Dar este oare această atitudine una sănătoasă? Este oare această atitudine una care să permită lucrurilor să revină la “normal”? Şi, mai presus de toate, ne dorim ca lucrurile să revină la acel “normal” care probabil a contribuit la apariţia actului de infidelitate? O atitudine alternativă, una mai sănătoasă, este adresarea acestor factori în vederea reconstruirii alianţei. În continuare, vom reda o parte dintre acești factori.
Una dintre principalele cauze ale apariţiei infidelităţii este îndepărtarea de partener – în astfel de situaţii ajungem să credem că nu suntem înţeleși sau că partnerul nu ne poate oferi suportul de care avem nevoie. Atunci când, în urma conflictelor, alegem să păstrăm liniştea, problemele rămân nerezolvate. Așadar, este posibil ca să considerăm că suntem singuri, deşi ne aflăm într-o relaţie. Așadar, am putea ajunge să ascundem lucruri, fie ele mici, pentru a nu intra în conflicte cu persoana iubită. Intențiile noastre atunci când adoptăm o astfel de atitudine nu sunt rele, desigur. Este foarte probabil ca atunci când alegem să facem asta să ne dorim să protejăm relația noastră. Aşa cum subliniam însă şi în trecut, conflictele în sine nu sunt problematice. Ceea ce ar putea fi problematic este modul în care ele sunt gestionate. Așadar, a păstra liniștea nu face decât să ne distanţeze şi mai mult de partener. De aici şi până la realizarea de comparaţii negative între ceea ce trăim şi ceea ce am putea trăi este un pas foarte mic – ruptura s-a produs deja. Am putea considera că alte persoane ar putea răspunde nevoilor noastre mai bine. Am putea ajunge să credem că există posibilitatea de a fi mai bine înţeleși. Lucrurile încep să escaladeze de fiecare dată când acest gând este întărit prin dovezi. Spre exemplu, am putea cunoaşte o persoană care chiar pare să ne înțeleagă și să răspundă mai bine nevoilor noastre. Atunci când, prin comparaţie, ajungem la concluzia că noua persoană este mai potrivită, relația noastră actuală este într-adevăr în pericol. În acest context, paradoxal, cel care realizează actul de infidelitate consideră că nu este înţeles şi raportează faptul că nu mai are încredere în partener.
Ce alte acte de trădare mai ameninţă uniunea?
O altă situație în care am putea avea de-a face cu trădarea în cuplu este situația în care avem un angajament condiţionat. Acest lucru înseamnă că, deși ne aflăm într-o relație, păstrăm un plan de rezervă în cazul în care aceasta nu funcţionează. O astfel de atitudine reprezintă însă o amenințare constantă a parteneriatului și împiedică o dezvoltare armonioasă a acestuia. În orice moment, relația se poate destrăma, iar orice conflict o poate dezechilibra. Având o plasă de siguranță, suntem mai puțini motivați să lucrăm la relația actuală, nu?
Un alt act de trădare în relație este infidelitatea emoţională. În acest context, căutăm suportul emoțional în afara relație. Așa cum deja am menționat, o astfel de atitudine poate duce în timp la realizarea unor comparaţii negative şi, în cele din urmă, materializarea în plan sexual a unei relaţii care inițial a fost una platonică.
Minciuna reprezintă şi ea, la rândul ei, un act de trădare. Ea poate duce la pierderea încrederii. Unele minciuni, micuţe, ar putea să pară inocente – ne-am putea gândi, spre exemplu, că nu ne dorim să-l încărcăm pe cel de lângă noi. Totodată, am putea considera că partenerul nu ne-ar putea oferi suportul și înțelegerea de care avem nevoie. Așadar, am putea alege să ascundem anumite lucruri față de acesta. Însă, aşa cum am văzut deja, acest lucru poate duce în timp la crearea unei rupturi și la distanțarea față de partenerul nostru. Totodată, am putea considera că suntem singuri, neînțeleși, iar acest lucru ar putea precipita alte acte de infidelitate.
Alte instanțe, puțin mai subtile, în care trădarea are loc în relație sunt cele în care luăm decizii în absența partenerului sau prin formarea unei alianțe cu alte persoane. Spre exemplu, am putea alege să ne consultăm mai degrabă cu un prieten bun sau cu părinții.
Aşa cum am văzut, lipsa suportului emoţional şi răceala în relaţie, pot contribui la actele de infidelitate. Însă simpla lor prezență ar putea contribui la zdruncinarea încrederii în partener. De exemplu, atunci când trecem printr-un eveniment dureros am putea cere sprijinul persoanei iubite. Dacă nu primim acest sprijin însă, am putea considera că suntem trădați. Acest lucru s-ar putea asocia cu o serie de comportamente care la rândul lor vor contribui la credințe similare în cazul partenerului nostru.
Similar, lipsa interesului sexual poate fi şi ea percepută ca un act de trădare care, în timp, să ne distanţeze de partener. Am putea fi tentați să credem că pentru a preveni acest lucru e îndeajuns să facem o escapadă într-un weekend. Ceea ce s-ar putea dovedi însă mult mai util este să acordăm suport constant şi să-i arătăm apreciere persoanei iubite.
De asemenea, atunci când percepem o lipsă de respect din partea partnerului sau ne găsim într-o relație în care suntem criticați constant, este probabil să ne îndepărtăm de acesta.
În aceeași notă, alte acte de trădare pot fi instanțele în care considerăm că situația în care ne aflăm este incorectă. Spre exemplu, am putea percepe partenerul ca fiind egoist sau acesta și-ar putea încălca promisiunile în mod constant. Totodată, partenerul ne-ar putea semnala faptul că noi suntem cei care avem astfel de comportamente. Deși am putea fi tentați să ne apărăm, ar putea fi mai util să le percepem ca un semn de exclamare care semnalează faptul că relația nu merge în direcția dorită. Aceasta ar putea fi o ocazie în care să încercăm să o apărăm.
Ce putem face?
Nu e îndeajuns să învățăm să comunicăm în relaţie, ci e important să transmitem înţelegere și empatie. Fie că există anumite semnale de alarmă care atrag atenţia sau că totul pare în regulă, există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a preveni şi repara pierderea încrederii, aşa cum au fost ele sintetizate aici şi aici. Este important să reţinem însă că, indiferent de natura actului trădării, acesta este adesea un simptom. Așadar, el poate fi tratat prin adresarea cauzelor sale proximale și distale.
Pentru a afla mai multe despre acest subiect complex, recomandăm vizionarea următorului filmuleţ. Vizionare plăcută!
Articol a fost redactat și editat de Lia Oltean:
Add Comment