Ce se întâmplă la psiholog? Previous item Psihoterapia online Next item Terapia...

Ce se întâmplă la psiholog?

Știm că, din păcate, experiența mersului la psiholog poate fi una învăluită în mister și chiar și stigmă. Însă știm și că nu trebuie să fie așa! Așadar, în articolul de față explorăm, pe scurt, ce se întâmplă la psiholog, trecând prin experiența evaluării și a intervenției propriu-zise și, sperăm noi, făcând puțină lumină în acest proces.

Informații generale

Distincția dintre tulburările mintale și cele somatice este fină. Există o întrepătrundere între cele două, astfel încât, tulburările mintale pot avea manifestări somatice, în timp ce tulburările somatice pot avea, la rândul lor, manifestări la nivelul psihicului.

Aceste conceptualizări au limite, însă sunt utile în ghidarea deciziilor. Tulburarea mintală este conceptualizată ca acea tulburare care afectează funcționarea noastră și are impact asupra modului în care gândim, ne comportăm și socializăm. Sănătatea mintală este concepualizată nu doar ca absența acestor dificultăți, ci și funcționarea optimă. În realizarea psihodiagnosticului și evaluării psihologice, ținem cont de aceste conceptualizări în egală măsură.

Diagnosticul, din punct de vedere etimologic, reprezintă o activitate de cunoaștere. Mai precis, psihodiagnosticul și evaluarea psihologică vizează cunoașterea factorilor psihologici implicați în apariția tulburărilor mintale și menținerea sănătății. Indiferent de forma de terapie pe care terapeutul o are, primul pas îl reprezintă această cunoaștere.

Cum se realizează psidiagnosticul și evaluarea?

Principalele modalități prin care se realizează psihodiagnosticul și evaluarea sunt:

  • încadrarea într-o categorie (diagnosticul nosologic, care este mai apoi particularizat pe situația noastră specifică)
  • încadrarea într-o problemă (diagnostic funcțional, în care fiecare problemă este abordată separat)

Psihodiagnosticul și evaluarea pot fi realizate prin interviu (structurat, semi-structurat, nestructurat), cu scopul obținerii unei imagini de ansamblu asupra dificultăților cu care ne confruntăm, apariției și menținerii acestora. De asemenea, psihologicul poate utiliza și alte instrumente, precum teste psihologice.

Ce se întâmplă după? Intervenția propriu-zisă

Ulterior evaluării și odată ce terapeutul a creat o alianță terapeutică bună cu noi, acesta ne va oferi o conceptualizare generală. Conceptualizarea reprezintă o explicație a simptomatologiei, a apariției, declanșării și persistenței dificultăților noastre. Ea are rolul de a clarifica aceste dificultăți și a planul terapeutic. Ulterior, pentru fiecare dintre dificultățile și problemele incluse în planul terapeutic, terapeutul ne va oferi conceptualizări specifice pe parcursul intervenției. Intervenția va ținti așadar aceste dificultăți. De asemenea, ea se va realiza cu respectarea codului etic și deontologic al profesiei de psiholog și a principiilor stipulate de acesta,

Care sunt factorii schimbării?

Eficiența intervenției psihologice (sau terapiei) depinde de mai mulți factori. Unul dintre acești factori suntem noi, cei care apelăm la aceste servicii. Un alt factor important este relația terapeutică, legătura dintre noi și psiholog. Această legătură este caracterizată de acceptare necondiționată, empatie, încredere și colaborare. Bineînțeles, unul alt factor ține de tehnicile de intervenție psihologică utilizate în terapie. În final, poate nu surprinzător, efectul placebo este și el un factor de care să ținem cont. Acești factori interacționează și explică eficiența terapiei.

Acest articol a fost redactat și editat de către Psiholog Lia Oltean

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *