Psihoterapia online
V-ați întrebat vreodată ce presupune psihoterapia online? În ce mod se desfășoară și, ei bine, dacă este eficientă? În cazul articolului de față ne propunem să facem o scurtă introducere în acest subiect.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit eficientă, atât în format tradițional, după cum ați văzut în articolul despre aceasta, dar și în format online. Literatura de specialitate arată rezultate similare între cele două formate diferite de terapie, pentru o gamă largă de probleme – dispoziție depresivă, tulburări anxioase și alimentare, burnout, etc. Chiar dacă există sceptici care consideră că formatului online îi lipsește prezența efectivă a terapeutului, majoritatea persoanelor care au beneficiat de pe urma unui astfel de serviciu, l-au considerat util.
În contextul unei societăți în continuă schimbare și a unei noi generații căreia îi sunt la îndemână astfel de proceduri, dezvoltarea unor servicii psihologice online nu este decât un demers natural. Acest demers natural a fost accelerat în contextul pandemic când tot mai multe dintre activități au trecut în mediul online. Domeniul psihologiei nu face excepție.
Diagnosticul și evaluarea pot fi realizate online, iar relația terapeutică poate fi la rândul ei stabilită, consolidată și menținută într-un astfel de format. De asemenea, majoritatea tehnicilor și procedurilor utilizate în format tradițional, pot fi implementate și în format online, asigurându-se astfel partea de intervenție a demersului. Mai simplu spus, toate elementele demersului terapeutic pot fi incorporate în formatul online, iar eficiența acestuia a fost deja investigată cu succes în cercetările din literatură, dovedindu-se similară celei în format tradițional, față în față.
Aceste rezultate sunt de bun augur, în contextul în care tot mai multe persoane doresc să apeleze la servicii psihologice, însă, din diferite motive, nu reușesc să o facă în format tradițional. Formatul online vine în întâmpinarea acestor nevoi, astfel încât serviciile psihologice să fie accesibile unui număr cât mai mare de persoane. Mai mult decât atât, în contextul pandemic, acest format care era odată excepția, a devenit norma.
Acest articol a fost redactat și editat de Lia Oltean
Add Comment